menu
nl / eng
zoek
sluit zoek

3e editie | 2022

Groot Rotterdams Atelier weekend

Groot Rotterdams atelier weekend
24 / 25 Sept.

Welkom bij de derde editie van het Groot Rotterdams Atelier Weekend op 24 en 25 september 2022. Dit evenement biedt een unieke gelegenheid voor kunstliefhebbers om kunstenaars in hun atelier te ontmoeten en direct werk van hen te kopen. Daarnaast is er mogelijkheid om door heel Rotterdam ateliercomplexen te ontdekken.

Sinds de start van het Groot Rotterdams Atelier Weekend in 2020 is het evenement in korte tijd uitgegroeid tot de grootste atelierroute van de stad. De bezoekersaantallen blijven stijgen en ook het animo onder de Rotterdamse kunstenaars is gigantisch. Dit jaar doen er ruim twee keer zoveel mee dan bij de eerste editie. Ook het aantal locaties is enorm gestegen: op ruim 80 plaatsen in alle wijken van de stad laten nu meer dan 640 kunstenaars hun werk zien.

Het Groot Rotterdams Atelier Weekend maakt de verscheidenheid van de Rotterdamse ateliercomplexen zichtbaar. Verspreid over de hele stad, vaak in prachtige oude schoolgebouwen, werken kunstenaars in uiteenlopende disciplines. Omdat deze locaties over de hele stad verspreid liggen is het voor elke Rotterdammer mogelijk om één of meer ateliers in eigen buurt te bezoeken. Het aanbod is even divers als de stad is: gearriveerd of net afgestudeerd, alle mogelijke schakeringen zijn vertegenwoordigd en een groot aantal technieken en media is te bewonderen.

Het Groot Rotterdams Atelier Weekend leidt bezoekers naar vaak prachtige gebouwen met schilderachtige ateliers, maar steeds duidelijker wordt ook dat sommige kunstenaars onder zeer slechte omstandigheden moeten werken of niet in staat zijn om een atelierruimte te betalen. Een deel van de Rotterdamse kunstenaars zit anti-kraak, zij zijn vaak even veel aan servicekosten kwijt als huurders van de SKAR, maar kunnen binnen twee maanden op straat worden gezet. Dat gebeurde dit jaar bijvoorbeeld bij de 48 kunstenaars die in een schoolgebouw aan de Vondelweg zaten.

Het wordt in Rotterdam steeds moeilijker om nieuwe werkplekken te vinden. Kunstenaars zijn belangrijk voor de stad: zij geven kleur en betekenis aan een stedelijke structuur, zij stellen soms ongemakkelijke maar altijd relevante vragen die kijkers aan het denken zetten. Rotterdam is een stad die zichzelf als ‘werkstad’ presenteert, maar waar onvoldoende wordt onderkend dat kunstenaars óók ondernemers zijn en met elkaar zorgen dat cultuur een economische factor van belang is.

Dit boekje geeft een overzicht van alle deelnemende ateliercomplexen en kunstenaars. De ateliercomplexen staan per wijk ingedeeld waarbij de locaties en deelnemende kunstenaars alfabetisch geordend zijn. Bij elke wijk zijn de complexen op de plattegrond terug te vinden. Per locatie staan bovendien drie andere ateliercomplexen die op korte afstand van elkaar liggen. Deze gegevens zijn ook terug te vinden op de website waar bovendien o.a. de mogelijkheid is om op techniek en media te zoeken waardoor iedereen een eigen route kan uitstippelen.

Wij wensen alle bezoekers heel veel plezier tijdens deze ontdekkingsreis langs Rotterdamse ateliers. Tot slot, heel veel dank voor de enthousiaste medewerking en inzet van alle kunstenaars. Stichting Droom en Daad maakt het Groot Rotterdams Atelier Weekend opnieuw mogelijk met gratis toegang voor het publiek en een vergoeding voor de deelnemende kunstenaars.

Piet de Jonge
Carly Rutten
Ayse Karssen
Pelin Bicen

Bedankt voor een succesvolle editie van het Groot Rotterdams Atelier Weekend!
We zijn trots op alle 89 locaties en 656 deelnemende kunstenaars en willen jullie bedanken voor jullie inzet en alle bezoekers voor het langskomen!
Ook bedanken we Stichting Droom en Daad voor het mogelijk maken van dit event.

Zodra er meer informatie bekend is over de vierde editie van het Groot Rotterdams Atelier Weekend zullen wij dat bekendmaken op deze site en onze socials.

Blijf ons dus volgen!

Ben je benieuwd naar de deelnemers van de afgelopen editie? Klik dan hieronder op de website van het Groot Rotterdams Atelier Weekend 2022 te bekijken

bekijk editie 2022