Sinds de start van het Groot Rotterdams Atelier Weekend in 2020 is het evenement uitgegroeid tot de grootste atelierroute van de stad. De bezoekersaantallen blijven stijgen en het animo onder de Rotterdamse kunstenaars is overweldigend. Dit jaar zijn er ruim 890 deelnemers, waaronder 400 die voor het eerst meedoen. Zij zijn verspreid over ruim 100 locaties.

Verdeeld over de hele stad, vaak in prachtige oude school­ gebouwen, werken kunstenaars in uiteenlopende disciplines. Deze locaties zijn verspreid over de hele stad zodat het voor elke Rotterdammer mogelijk is om één of meer ateliers in eigen buurt te bezoeken. Het aanbod is even divers als de stad is: alle mogelijke schakeringen zijn vertegenwoordigd, gearriveerd of net afgestudeerd. Heel veel verschillende kunstuitingen zijn vertegenwoordigd en een groot aantal technieken en media is te bewonderen.

Het Groot Rotterdams Atelier Weekend leidt bezoekers naar vaak prachtige gebouwen met schilderachtige ateliers, maar veel kunstenaars moeten onder zeer slechte omstandigheden werken of zijn niet in staat zijn een goede atelierruimte te betalen. Een deel van de Rotterdamse kunstenaars zit anti­kraak, zij zijn vaak even veel aan servicekosten kwijt als huurders van de SKAR, maar kunnen binnen twee maanden op straat worden gezet.
Op 28 juni brandde De Keilewerf af waardoor ruim 40 makers en kunstenaars niet alleen hun werkplek kwijtraakten maar ook hun werk, hun gereedschap en materiaal. Een aantal van hen laat in het ateliercomplex aan de Oranjeboomstraat nieuw werk zien.

Rotterdam is een stad die zichzelf als ‘werkstad’ presenteert, maar waar onvoldoende wordt onderkend dat kunstenaars ook een economische factor zijn. Kunstenaars zijn belangrijk voor een stad: zij geven kleur en betekenis aan een stedelijke structuur, zij stellen soms ongemakkelijke maar altijd relevante vragen.

Net als voorgaande jaren is er een gratis brochure beschikbaar met daarin alle deelnemende locaties en kunstenaars. De brochures vind je in de weken voorafgaand aan het weekend bij galeries, musea en een selectie cafe’s en restaurants in Rotterdam. Tijdens het weekend vind je de brochures ook op alle deelnemende locaties.

Wij wensen alle bezoekers heel veel plezier tijdens deze ontdekkingsreis langs Rotterdamse ateliers. Tot slot, heel veel dank voor de enthousiaste medewerking en inzet van alle kunstenaars. Stichting Droom en Daad maakt het Groot Rotterdams Atelier Weekend opnieuw mogelijk met gratis toegang voor het publiek en een vergoeding voor de deelnemende kunstenaars.